Miért követsz el hibát ha „katedrális” stílusú fátylat szeretnél?

Valamikor régen valaki nagyon okos és frappáns cikket akart írni. Elővett egy külföldi forrást ami táptalaja volt a „katedrális”, „kápolna” „szökőkút” és hasonló fátyol elnevezéseknek. Ezek az elnevezések egyfajta hosszúsághoz köthetőek ami lényegtelen a fátyol tervezés első pontjában. Induljunk a leglényegesebb ponttól, az arctól. Mi az amit ott akarunk látni? Milyen legyen a fátyol esése? Szeretnénk e előrehajtani?

Sokszor kapok olyan levelet hogy „én egy katedrális fátylat szeretnék”. Ekkor már biztos vagyok abban, hogy hosszú fátylat akar, de nem mindegy – árban sem – mantillára, középenhúzott fátyolra, körfátyolra, vagy mégis melyikre gondolt, mert minden fátyol kérhető hosszú változatában , de nem ez fogja meghatározni a fátyol fő karakterét. Ezzel az egy információval a kezemben ajánlani sem tudok lehetőségeket, megoldásokat. Természetesen ezek a fantázia nevek nem köthetőek még pontos hosszúsághoz sem, csak találgatni lehet ki mit ért az adott kifejezés alatt. Talán érdekesnek tűnhet számotokra, hogy minden megnevezés hosszúságra utal egy kivételével. Ez a kivétel erősít meg abban, hogy egyetlen rossz forrásra van alapozva a leírások jelentős többsége. Ezek az írások kivétel nélkül használják – kivételesen helyesen – a mantilla fátyol szót, ami valóban tagja a fátyol alap típusoknak.

Nagyon sokan tévesen nevezik a körben csipkés középenhúzott fátylakat, mantillának. Alapvető különbség a fésűnél látható felrögzítési mód, ami meghatározza az arc karakterét. A mantilla alapvetően egy visszafogott csipkés kiegészítő, míg a középenhúzott csipkés fátylak hivalkodóak és elkápráztatnak.

Miért baj ha rosszul nevezed meg? Mert félrevezető. Benned van egy kép amit viszont akarsz látni a kiegészítőn, de amíg rosszul nevezed meg nem ugyanazt kapod amit vártál. Csalódás ideg és elkeseredettség várhat rád, amire esküvő előtt nincs szükséged. Tapasztalt készítők, szalonok ilyen kérésnél mind a két verzót bemutatják a szalonban, vagy képen, e-mailben, hogy megbizonyosodjon a rendelő elképzeléseiről, ezzel is elkerülve a csalódást.

Hogyan válhatsz most azonnal szakértővé? Nem kell szakértőnek válnod! Gondolataidat szedd össze, fogalmazd meg és párosíts hozzá képeket! Mindent, de mindent megtudsz magyarázni képekkel. Nekem pedig az a feladatom, hogy összerakjam benned azt a kiegészítőt amit eddig nem tudtál megnevezni.

Mert a mi feladatunk hogy te képben légy!

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük